Covorul Dorului Strălucește în Lumina Celei de-a X-a Ediții a Târgului Național al Covorului, pe 17 Decembrie 2023

Așa a fost, duminică, la ediția a X-a a Târgului Național al Covorului, relatează pentru pagina de Facebook reprezentanții ministerului Culturii al Republicii Moldova.

sursa  poze:Facebook

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat, pe 17 decembrie 2023, Târgul Național al Covorului, „Covorul Dorului”, ediția a X-a.

Evenimentul, care se desfășoară anual, este și în cinstea „Tehnicilor tradiționale de realizarea scoarței din România și Republica Moldova”, înscrise, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Târgul Național al Covorului are scopul de a promova valorile spirituale ale țesutului de scoarțe și altor tipuri de covoare din Republica Moldova și de a educa tânăra generație în spiritul valorilor strămoșești.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a mulțumit organizatorilor, participanților, ansamblurilor care au dat curs invitației de a întreține atmosfera târgului, dar și meșteșugarilor care nu ostenesc să promoveze această frumoasă artă.

Admirației publicului vizitator au fost expuse țesături din centrul Moldovei, covoare vechi din colecția MNEIN și din colecțiile altor instituții: Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie al municipiului Strășeni, Muzeul Casa Mare – Vatra Dumeștilor din Vorniceni, r-nul Strășeni, Muzeul de Istorie și Etnografie din s. Ciuciuleni, r-nul Hîncești, Muzeul de Istorie și Etnografie, or. Nisporeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din s. Văsieni, r-nul Ialoveni și Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Cine sunt beneficiarii titlului de „Purtători de tezaur uman viu”, dar cine au fost aplaudați îndelung pentru acțiuni de salvgardare și promovare a meșteșugului de țesere a covoarelor, aflați din comunicatul de presă: https://mc.gov.md/ro/content/asa-fost-duminica-la-editia-x-targului-national-al-covorului-covorul-dorului

Parteneri ai evenimentului: I.M. „Regia Transport Electric” Chișinău, Complexul de Meşteşuguri “Artă Rustică”, @AO „Casa Părintească”, AO „@Șezătoarea Basarabiei”, Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, Grupul „Fir Ales”.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Unica.md, realitatea.md, Portalul „Călătorii cu Gust”.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …