În timp ce magazinele și piețele din țară sunt pline în mare parte de usturoi chinezesc, autoritățile se laudă că au exportat, în premieră, primul lot de usturoi moldovenesc în Uniunea Europeană. Realizarea a fost remarcată de doi miniștri, însă, cei drept, demnitarii s-au cam încurcat în cifre. În timp ce Vladimir Bolea a anunțat de exportul a 99 de tone în Polonia, Dumitru Alaiba a vorbit de zece tone.
Peste câteva săptămâni, ministrul Dezvoltării Economice a anunțat pe pagina sa de Facebook că, producătorii moldoveni au exportat în acest an în UE, pentru prima dată, aproximativ zece tone de usturoi în valoare de 764 mii de lei și nicidecum 99 de tone.
Ministrul Dumitru Alaiba recunoaște că în timp ce am început să exportăm usturoi moldovenesc în Europa, pe rafturile magazinelor din țară practic nu avem usturoi autohton, ci adus din China sau Egipt. Situația nu este tocmai bună, dar nici ușor de rezolvat, afirmă autoritățile.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2023 Republica Moldova a importat peste 90 la sută din usturoiul necesar pentru consum, mai exact, aproape 800 de tone. Cele mai mari cantități le aducem din China, Uzbekistan, Olanda și Egipt. Specialiștii susțin că usturoiul moldovenesc nu poate concura cu usturoiul din străinătate, care este mai ieftin și mai rezistent.