Comisia Europeană îndeamnă la începerea discuțiilor pentru aderarea Republicii Moldova

 

Deputat: Decizia Comisiei Europene ne încurajează să mergem înainte

Recomandarea Comisiei Europene privind demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova este bazată pe progresul semnificativ în implementarea reformelor și inițiativelor care au sporit stabilitatea și consolidarea țării. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene subliniază că această propunere reflectă angajamentul Republicii Moldova față de parcursul european. În cele din urmă, decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va depinde de votul statelor membre, care va avea loc în cadrul reuniunii Consiliului European programată pentru 14-15 decembrie, conform informațiilor furnizate de IPN.

„Zi importantă pentru viitorul Moldovei – Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”, a declarat în președinta Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara pentru a deveni un stat european. „Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi”, spune Maia Sandu.

„Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Republica Moldova în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”, a adăugat șefa statului.

Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina și R. Moldova. Potrivit Raportului Comisiei Europene privind extinderea UE, decizia finală urmează să fie luată în luna decembrie la summit-ul Consiliului UE.

Sursă foto: IPN

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …