Eu când am auzit prima dată despre noțiunea aceasta, înainte de toate am refuzat să cred că sunt dependentă de muncă. Apoi am acceptat că nu pot trăi fără lucru, conștientizând că și atunci când am o zi liberă, nu pot sta și în continuu îmi caut ceva treabă. Ba mai mult, weekendurile mă deprimau și mă simțeam nefericită și plictisită. Dacă la început dorința de a munci mult a venit din necesitatea de afirmare și succes personal, ulterior a devenit o obișnuință și practic unul din puținele lucruri care mă făceau fericită. Munca a devenit remediul meu pentru toate stările. Eram deprimată – munceam, eram fericită – se întâmpla din cauza muncii, eram lăudată – pentru munca făcută, Depresie? …da, leacul era munca.
Asta până am realizat că ependenta de munca, adesea numita workaholism, este o problema reala de sanatate mentala legata de manifestari ale anumitor probleme emotionale si psihologice. Ca orice alta dependenta, dependenta de munca este incapacitatea de a opri acest comportament si trebuie sa atinga un punct limita inainte ca individul sa isi dea seama ca exista o problema. Adesea provine dintr-o nevoie compulsiva de a obtine un anumit statut si succes sau de a scapa de stresul emotional. Dependenta de munca este adesea determinata de succesul in munca. Este comuna la persoanele perfectioniste.
Pentru a nu cădea în extreme și a nu deveni un workaholic vin cu câteva detalii despre această stare și ce trebuie să faci:
Factori care influenteaza aparitia dependentei de munca
Diferenta dintre un workaholic si un om muncitor este ca primul pur si simplu nu se poate opri sa lucreze si se mandreste cu realizarile sale pentru mult timp. Atunci cand nu poate lucra, workaholicul se simte stresat, panicat si depresiv. El se percepe ca o persoana cu performante slabe, chiar daca altii ii spun altfel.
Ca si in cazul dependentei de droguri, o persoana cu dependenta de munca atinge un maxim atunci cand munceste. Acest lucru o determina pe aceasta sa repete comportamentul care ii ofera acest maxim. Persoanele cu dependenta de munca nu isi pot opri comportamentul, chiar daca le sunt afectate viata personala si sanatatea fizica sau psihica.
În prima faza, aceasta dependenta apare din nevoia compulsiva de a avea succes si de a obtine un anumit statut ori de a scapa de stresul emotional existent. Succesul la locul de munca dezvolta aceasta dependenta. La fel ca si in cazul altor dependente, aceasta ofera o stare de bine, o satisfactie greu de egalat, fapt ce determina un workaholic sa faca si mai mult, sa lucreze si mai mult, sa se straduiasca mai mult pentru a obtine starea respectiva.
Cauzele dependentei de munca sunt variate: stima de sine scazuta, lipsa increderii in sine, nevoia permanenta de a-si demonstra valoarea, teama de esec, folosirea muncii pentru a evita durerea emotionala. Dependenta de munca poate fi un refugiu din viata personala lipsita de satisfactii. Multe cauze pot proveni si din modul in care au fost crescute aceste persoane in familie, parintii si ceilalti membri ai familiei se poate sa fi modelat si accentuat responsabilitatea excesiva si lucrul excesiv.
Semne si simptome pentru un workaholic
Workaholicii sunt persoane inteligente, ambitioase, prizoniere ale propriilor succese. Workaholicul este un perfectionist, care nu va accepta greseli, chiar daca acestea sunt o parte a fiintei umane, o persoana care simte necesitatea indeplinirii a cat mai multor sarcini inainte de a avea o parere buna despre sine, considerand ca el este singura persoana capabila de performante la locul de munca. Pentru un workaholic, este foarte dificil sa se relaxeze, de multe ori simtind nevoia mai intai sa duca la indeplinire anumite sarcini.
Workaholicii sunt, de obicei, persoane tinere si de varsta mijlocie, care vorbesc la telefon in mod constant si nu isi petrec niciodata timpul cu prietenii sau familia. Persoanele dependente de munca si-au pierdut interesul pentru propriile pasiuni si par a-si trai intreaga viata la birou, motiv pentru care ajung sa isi autosaboteze relatiile cu cei dragi.
În general un workaholic este o persoana care lucreaza cu mult mai multe ore decat e nevoie la un loc de munca. O persoana cu dependenta de munca se poate angaja intr-o munca compulsiva pentru a evita alte aspecte ale vietii sale, cum ar fi tulburarile emotionale sau crizele personale. Și, similar cu alte dependente, persoana se poate angaja intr-un anumit comportament nefiind constienta de efectele negative pe care le provoaca dependenta.
Efecte asupra psihicului si asupra vietii personale/sociale
Munca are un loc important in identitatea individului, fiind cea care iti da un statut in societate. Este important sa lucrezi din greu pentru a obtine anumite satisfactii, dar atunci cand o persoana devine atat de absorbita de munca incat bucuria, fericirea si implinirea in viata personala si de familie tind sa dispara, atunci job-ul reprezinta o problema majora. Ca si in cazul altor dependente, dependenta de munca este determinata de compulsie, mai degraba decat de un sentiment sanatos de implinire. Un workaholic este nefericit si nemultumit de munca lui, simte lipsa de control si depune prea multa energie si efort, fiind afectate relatiile si activitatile din afara muncii.
În privinta vietii de familie, pe masura ce workaholicii se concentreaza in a rezolva cat mai multe probleme la locul de munca, viata lor personala incepe sa sufere din cauza lipsei de atentie. Cum viata lor personala se deterioreaza, aceasta provoaca disconfort si mai mult pentru dependentul de munca, ceea ce il face sa munceasca si mai mult, intrand astfel intr-un cerc vicios.
De multe ori, un workaholic pierde din vedere scopul muncii sale. La inceput, este posibil sa faca ore suplimentare in scopul de a obtine promovarea si de a castiga mai multi bani, dar pe masura ce timpul trece, va realiza faptul ca nu se poate opri din a munci mai mult, chiar si atunci cand nu exista nici un castig semnificativ.
În multe cazuri, familia prefera sa renunte la unele mici placeri daca asta presupune ca unul din membri sa petreaca mai mult timp la locul de munca si sa aiba astfel venituri suplimentare. Aceste compromisuri nu trebuie insa sa se faca foarte des deoarece apare posibilitatea de a-ti neglija familia. Familiile in care unul dintre parteneri este workaholic sunt de doua ori mai predispuse la divort.
În acelasi timp, pe plan profesional, atunci cand lucrezi peste program sau cand nu faci pauze, esti predispus la stres. Un nivel mediu de stres te poate determina sa te concentrezi mai bine, te poate mobiliza sa finalizezi anumite sarcini. În schimb, un nivel ridicat de stres poate duce la fenomenul de burnout, precum si la alte probleme de sanatate, precum bolile coronariene. Un workaholic ar trebui sa isi faca griji pentru cariera lui. A lucra incontinuu nu este cea mai buna idee pentru obtinerea de rezultate. Trebuie sa muncesti mult, dar, de asemenea, trebuie sa iti faci timp si pentru tine. Trebuie sa vezi si ce altceva este in afara locului de munca si sa nu iti pierzi viata muncind in fiecare moment al fiecarei zile.
Sfaturi pentru a evita sa devii workaholic
Primul pas in rezolvarea unei situatii dificile este acceptarea existentei acesteia. Negarea semnalelor pe care le primim de la cei din jur, de la emotiile si starile noastre psihice si fizice este doar o amanare in gasirea unor solutii.
Ca majoritatea dependentelor, dependenta de munca se va inrautati in timp, daca nu se cauta ajutor. Oamenii pot experimenta burnout daca lucreaza pana la punctul de epuizare fizica si psihica.
Un alt pas important este reprezentat de identificarea factorilor declansatori. Mai exact, este necesar sa identificam ce se intampla in viata noastra inainte sa se declanseze acest tip de comportament. Ar putea fi util sa iti iei cateva zile libere pentru a-ti da seama ca viata va continua si fara o munca constanta. Schimba-ti stilul de viata, echilibreaza-ti activitatile zilnice si evita factorii de stres. O schimbare de cariera poate, de asemenea, ajuta la gestionarea dependentei.
- Stabileste niste limite clare – fa tot posibilul sa iti stabilesti un program de munca si nu mai sta peste program.
- Odihneste-te Statul peste program sa lucrezi la un proiect, ca apoi sa te trezesti dimineata pentru a ajunge mai devreme la birou nu este o strategie buna, de aici apare lipsa de creativitate, moralul scazut si iritarea.
- Mentine un echilibru intre munca si viata personala Sa faci ceea ce iti place este un lucru important, dar la fel de importante sunt si persoanele din jur. Iar cand esti cu cei dragi, fii cu mintea intr-adevar acolo si nu la munca.
- Gaseste-ti un hobby Cauta un hobby, unul care sa nu aiba lucruri comune cu ceea ce faci zi de zi la locul de munca. Un hobby ar trebui sa iti aduca bucurie si echilibru si sa iti ia gandul de la munca.
- Învata sa spui NU si sa delegi sarcinile altor persoane Încearca sa iti clarifici propriile valori si sa iti identifici obiectivele, reducand timpul pe care il petreci la munca sau gandindu-te la munca.
- Petrece timp in natura – Petrecerea timpului in natura este o modalitate eficienta de a reduce stresul, de a te deconecta de la grijile cotidiene si de la sarcinile de la locul de munca ce par a nu se mai opri. Planifica-ti timpul astfel incat zilnic sa iesi din casa si sa ai timp pentru o plimbare linistita.