Cum să ieși frumos și cu capul sus dintr-o situație penibilă create de un interlocutor?
De multe ori în viața noastră se întâmplă situații în care interlocutorul te face să fierbi și simți că ai vrea să reacționezi agresiv pe de o parte, iar de cealaltă parte nu-ți dorești să cobori la nivelul lui. Mai ales dacă vorbim de situații în care avem de-a face cu colegi de birou, vecini băgăreți și chiar prieteni care privesc la viața voastră ca la un serial.
Ce facem când unele rude îndepărtate ne tot întreabă când facem copii, iar oameni întâmplători vă zic că v-ați cam îngrășat în ultima perioadă.
Adesea se întâmplă că oamenii se pricep foarte bine la critici virtuoase, poate chiar fără să își dea seama, dau sfaturi și pretend că doar își exprimă propria opinie (opinie despre viața altora, de altfel).
O să vă dau și niște exemple:
”Ce bine îți stă rochia asta, bunica mea are la fel”
”Tu chiar te pricepi în politică, după tine n-aș spune…”
”Conduci destul de bine pentru anii tăi”
”Copilul tău e așa obraznic, dar e clar, lucrezi mult și nu ai timp să te ocupi de educația lui…”
Aceste fraze te pot enerva, deprima și chiar supăra întrucât simți că se întrece o limită. Cum procedezi în astfel de situații alegi doar tu, dar există cel puțin cinci fraze care să tea jute să pui la locul lui un om lipsit de tact.
- ”Viața ta este atât de plictisitoare încât te interesează a mea?”
Cu această replica îi întorci atenția interlocutorului de la tine spre el însuși. Dacă situația se întâmplă în prezența altor oameni, e o metodă de a-I da de înțeles interlocutorului că are o atitudine neadecvată.
- ”Da, știu despre asta, ține de individualitatea mea”
Această frază este potrivită pentru situația în care cineva găsește de cuviință să îți vorbească în mod neadecvat despre felul în care arăți, cum vorbești sau cum te îmbraci. În același timp îi dai de înțeles interlocutorului că nu ai de gând să îți schimbi aspectul, vestimentația sau felul de a fi doar pentru că cuiva ceva nu i-a convenit.
- ”Fiecare decide pentru sine, așa că eu decid pentru mine iar tu decizi pentru tine.”
Astfel îii dai interlocutorului un fel de credit de respect, acesta va înțelege că a exagerat și nu va mai reveni la subiect.
- ”Amintește-mi când ți-am cerut părerea. Uite nici eu nu-mi amintesc…”
Răspunzând interlocutorului cu umor, îi dai de înțeles că discuția asupra vieții tale personale, de exemplu, este închisă.
- ”De ce spui asta în public? Nu mă supăr doar vreau să șiu…”
Important în situații cu un interlocutor agresiv sau băgăreț când se trece la o tonalitate mai înaltă, să păstrezi calmul. Poți calm și liniștit să întrebi care este scopul atenției sale asupra persoanei voastre.
Mai am aici câteva ca bonus:
”Când vi se adresează o întrebare lipsită de tact, răspundeți în felul următor” – Așa gen de subiecte le discut doar cu oamenii apropiați. Persoana se va simți inconfortabil pentru că l-ați exclus din cercul vostru de apropiați la care probabil pretindea.
”Când vi se dă cineva cu părerea fără să fie rugat, îi puteți răspunde” – Apreciez părerile și sfaturile doar atunci când le solicit.
”Ce ușor îți iese să fii agresiv”
”Ce iscusit inventezi adevărul”
”Mult timp te-ai pregătit să spui asta?”
Dacă interlocutorul (agresorul) are câtuși de puțin simț și umor, se prea poate să îl pună la locul lui. Cel mai important este să vă păstrați calmul, cum spuneam mai sus, și să știi să ripostezi dacă ți se întrec toate limitele.