Balsamurile de buze – deloc inofensive

Specialiștii avertizează că balsamul de buze – un produs cosmetic folosit mai ales în lunile de iarnă – ar putea face mai mult rău decât bine.

Ce efecte nedorite pot avea balsamurile pentru buze?

Mentolul, menta, uleiul de ricin, ceara de albine și chiar unele parfumuri, ingredientele pe care le găsești adesea în balsamurile de buze, sunt, de fapt, iritante pentru buze, avertizează dermatologul Muneeb Shah pentru The Post, potrivit adevarul.ro.

Specialistul a explicat că umezirea constantă cu limba a buzelor din cauza uscăciunii sau a aromei unui balsam poate duce la ceea ce este cunoscută drept „dermatita lingătorilor de buze” (roșeața și iritația apărute în jurul gurii).

Muneeb Shah recomandă câteva unguente disponibile în farmacii, testate, care nu vor irita buzele.

„Întotdeauna recomand oamenilor să evite aromele la balsamurile de buze, deoarece dacă ai o aromă pe buze, cu siguranță te vei linge mai des pentru că vei dori să guști acea aromă. Iar acea salivă are aceste enzime care descompun alimentele și ajunge să descompună pielea odată ce se răspândește dincolo de buză”, a spus dermatologul.

Specialistul subliniază că, deși s-a împământenit ideea că, cu cât este mai scump ceva, cu atât va fi mai eficient, nu este întotdeauna așa.

El recomandă folosirea unor produse ocluzive, precum Vaselina sau Aquaphor. 

„Nu aduceți cu adevărat hidratare pe buze, dar împiedicați buzele să se usuce”, a explicat Shah.

Unguentele pentru vindecare din farmacii asigură și ele hidratarea buzelor, sugerează specialistul, deși nu sunt la fel de glamuroase ca produsele cosmetice.

Oamenii prioritizează adesea „estetica în detrimentul funcției sau al eficacității”, consideră dermatologul.

„Eu cam înclin spre simplitate. Nu este sexy, dar funcționează”, mai spune specialistul.

 

 

 

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …