Atelier de diseminare: Proiectul “Tabăra de Excelență în Maramureș – Hîncești – Strășeni – Ungheni

În 26 Septembrie, conducerea raionului Hîncești, însoțită de reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, dar și mai mulți tineri și profesori din raionul Hîncești au participat la un atelier de diseminare a proiectului „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș – Hîncești-Strășeni- Ungheni”.

Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș.
Organizatorii proiectului au povestit despre deschiderea taberei care a avut loc la Șuior, în data de 31 iulie 2023, cu participarea domnului Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a domnului Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și a reprezentanților partenerilor în proiect.
“Pe parcursul a 6 zile de tabără, noi, olimpicii din Moldova am descoperit Maramureșul cu tradițiile și obiceiurile sale, ne-am implicat în ateliere meșteșugărești și vizite desprinse parcă din filele de istorie maramureșeană, oferind astfel prilejul de a cunoaște și prețui identitatea națională comună” , a spus Alexandru, beneficiar al proiectului din mun. Hîncești.
Participanți au povestit și despre atracțiile taberei: atelierele de olărit, sculptură, pielărie, podoabe tradiționale și de gastronomie, vizitele la muzeele și biblioteca județeană din Baia Mare, la biserici de lemn din Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO, precum și la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Muzeul Memorial Doctor Vasile Lucaciu din Șișești.

La finalul atelierului, participanții și-au exprimat doleanța față de continuitatea acestui proiect cu un potențial schimb de experiență a olimpicilor din Maramureș în Republica Moldova.

Vezi si

Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să nu iasă din case pe timp de furtună

  ❗️ Rugăm cetățenii să evite ieșirea din casă pe motiv că sunt mulți copaci …