20 de curiozități despre Republica Moldova

În ceea ce privește turismul, Republica Moldova a trecut de la titlul de “cea mai puțin vizitată țară din Europa”, acordat de portalul internațional Lonely Planet în 2013, la “una dintre cele mai bune destinații turistice în 2018”, potrivit New York Post. Principalele motive pentru care turiștii ne vizitează sunt cultura, tradițiile, ospitalitatea, gastronomia, vinul bun și experiențele unice. Din aceste motive, astăzi am pregătit pentru voi, câteva curiozități despre “țărișoara” noastră.

  1. Republica Moldova este una dintre cele mai mici țări din Europa de Est. Cu toate acestea, are două regiuni autonome,Transnistria și Găgăuzia.
  2. Se crede că Moldova a fost locuită până în urmă cu 1,2 milioane de ani; în 2010, au fost descoperite unelte din silex care ar avea o vechime cuprinsă între 800.000 și 1,2 milioane de ani.
  3. În regiunea transnistreană, oficial Republica Moldovenească Transnistreană(PMR), se află 2.500 de soldați ruși și 22.000 de tone de arme.
  4. În regiunea autonomă Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, a doua limbă oficială este găgăuza; potrivit Diez.md, găgăuza este vorbită în prezent de 180.000 de persoane.
  5. Potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, consumul mediu anual de alcool al moldovenilor este de 16,8 litri.
  6. Când făcea parte din Uniunea Sovietică, Moldova a fost cea mai dens populată republică.
  7. Soroca este cunoscută ca fiind “capitala” romilor.
  8. La câțiva kilometri de granița cu România, satul Kongaz din Regiunea Autonomă Găgăuzia este cel mai mare sat din Europa, cu o populație de peste 13.500 de locuitori.
  9. Steagul Republicii Moldova este unul dintre cele trei steaguri care diferă pe verso. Celelalte două sunt steagurile Paraguayului și Arabiei Saudite, scrie WineTours.md.
  10. Muzeul Orheiul Vechi este una dintre cele mai importante atracții turistice din Moldova. Situată în valea râului Răut, această rezervație naturală are o istorie de peste 2000 de ani.
  11. Peștera “Emil Racoviță”din Criva, este a opta ca mărime de pe pământ, cu o adâncime de 32 de metri și o lungime de 91 km.
  12. Cel mai bătrân stejar din Moldova are 600 de ani.
  13. Istoria Moldovei în ceea ce privește viticultura și producția de vin datează de aproximativ 5.000 de ani, iar țara este al 12-lea cel mai mare exportator de vin din lume.
  14. Cea mai mare cramă din Europa este Cricova, care stochează 40 de milioane de litri de vin pe o suprafață de 80 km2. Acest mini-oraș subteran are străzi care poartă numele vinurilor și care pot fi străbătute pe jos sau cu o mașină privată.
  15. Podgoriile din Mileștii Mici au un coridor complex de aproximativ 250 km lungime. Cea mai mare parte a vinului produs aici este vin roșu (70%), urmat de vin alb (20%) și vin de desert (10%).
  16. Colecția de vinuri din Mileștii Mici este cea mai mare din lume, numărând peste 1,5 milioane de sticle. Cea mai valoroasă sticlă de vin a fost produsă în 1973-1974 și costă 480 de euro.
  17. Un sfert dintre locuitorii Moldovei sunt implicați direct sau indirect în producția de vin.
  18. Potrivit Lista.md, Muzeul Băuturilor Alcoolice sau Muzeul “Sticlei” din satul Târnauca este cea mai mare clădire în formă de sticlă din lume, cu o înălțime de 28 de metri.
  19. Cel mai mare animal care a populat teritoriul Republicii Moldova fost denoteriul,un tip de elefant. Exemplarul său scheletic, păstrat în Muzeul Etnologic din Chișinău este al doilea ca mărime din Europa.
  20. Satul Huluboia din sudul Moldovei a fost fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea de un grup de 153 de cehi. Astăzi, doar câțiva locuitori vorbesc cehă, dar în fiecare vară un grup de voluntari vizitează așezarea pentru a promova educația în limba cehă și pentru a reînvia obiceiurile și tradițiile cehe.

Bine de știut:

 

  • Cele mai importante sărbători publice sunt Ziua Independenței, pe 27 august, și Ziua Limbii Române, pe 31 august.
  • În Republica Moldova se vorbește limba română și rusă. Cei mai tineri cunosc engleza și franceza. Prin urmare, este recomandabil să aveți la îndemănă un dicționar de română sau rusă și să comunicați cu localnicii.
  • Oamenii de pe stradă nu prea zâmbesc. Dar asta până când vă întâlnesc. Moldovenii sunt foarte prietenoși și ospitalieri cu oaspeții. Doar dați-le un oaspete și ei vă vor deschide ușa, vor întinde masa, vor scoate tot ce au mai bun și vă vor trata cum pot ei mai bine.
  • Moldovenii sunt un popor pios. Potrivit ultimelor sondaje, aproximativ 86% din populație este creștină.
  • În Moldova există două calendare religioase: cel ortodox vechi și cel ortodox nou. Biserica urmează calendarul vechi, iar majoritatea populației respectă sărbătorile în conformitate cu ambele calendare. Ca urmare, în Moldova se sărbătoresc două Crăciunuri și două zile de Anul Nou.
  • Nu se obișnuiește ca moldovenii să viziteze cu mâna goală. De obicei, se aduce în dar dulciuri, vin și alte cadouri.

 

 

Vezi si

Producătorii „Produs de Hîncești” au stabilit direcțiile de dezvoltare pentru 2025

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești a organizat o întrunire cu producătorii …