Succesul nu vine din noroc și nimic nu „ne este dat”

Dacă ar fi să ne raportăm la una dintre cele mai longevive teorii din psihologie, fundamentată de psihologul umanist Abraham Maslow, putem considera că fiecare persoană, odată ce se apropie de vârf în ierarhia propriilor nevoi, începe instinctiv să își dorească să fie mai bună în tot ceea ce face și să își exploateze la maximum propriile capacități.

Adaptat la tendințele actuale, acesta este practic motivul pentru care tot mai mulți oameni, din organizații mai mici sau mai mari și care au ajuns la un nivel satisfăcător, sunt din ce în ce mai preocupați de dezvoltarea personală. Fie că ne dorim să ne fie mai bine acasă, la job, ori să ne atingem obiectivele în carieră, calitatea vieților noastre stă în spatele tuturor acestor lucruri. De multe ori, a fi în armonie pe toate planurile este un factor esențial pentru a atinge și a susține succesul.

Adesea, oamenii participă la training-uri sau la programe de dezvoltare personală, așteaptându-se la „rețete magice”. În fapt, dacă s-ar putea, cu toții cred că ne-am dori să vină cineva și să ne spună care este secretul succesului.

Ei bine, adevăratul secret este că nu există un secret. La fel cum nu există rețete magice, sau teorii în zece pași pe care să le aplicăm și să ne facă viața mai ușoară. Există, în schimb, principii sănătoase pe care le putem adopta. Și mai există schimbari pe care le putem face la noi și la modul nostru de a privi lucrurile. De aici încolo este punctul din care începe adevărata dezvoltare personală.

Așadar, fără a avea pretenția de adevăr absolut, iată câteva idei care pot fi utile în viața de zi cu zi și pot contribui la maximizarea performanțelor personale și profesionale:

1. Modul nostru de a face lucrurile se reflectă în fiecare acțiune pe care o facem, de la cele mai neînsemnate până la cele mai importante!

Dacă simți că ceva nu funcționează și ți-ai dori să faci o schimbare, analizează-te mai întâi în detaliu. Pornește de la a schimba lucruri mici, treptat și vei observa că cele majore se schimbă de la sine.

Am întâlnit persoane extrem de capabile, care implementau proiecte foarte importante, dar nu reușeau să le finalizeze. Cel mai adesea, aceleași persoane nu-și terminau nici mâncarea din farfurie sau cafeaua din ceașcă.

Prin urmare, cu riscul de a părea banal, acțiunile noastre majore au în spate foarte multe acțiuni mici, pe care tindem să le neglijăm. Rezultatele sunt foarte importante, însă procesul este esențial!

2. A încerca să îi schimbăm pe ceilalți este în zadar și, de cele mai multe ori, imposibil. Singura schimbare este în atitudinea noastră!

Dacă o mică parte dintre oamenii din jurul tău nu îți sunt pe plac… relaxeaza-te! Este absolut normal să fie așa, pentru că suntem diferiți, avem experiențe diferite, gândim, ne comportăm și comunicam în moduri diferite. Ar putea fi însă o problemă dacă majoritatea oamenilor îți displac, „te deranjează”, „te enervează” sau consideri că îți sunt inferiori. În definitiv, toate stările astea sunt ale tale, nu ale lor, deci ar putea fi un bun punct de pornire spre explorarea problemei.

Este extraordinar să gândim lucruri bune despre noi înșine și adesea poate fi un motor către succes. Dificultatea intervine în modul în care ne raportăm la ceilalți.

Așadar, dacă gândești despre tine că ești foarte bun, foarte capabil, OK din toate punctele de vedere, caută să ai aceeași considerație și pentru oamenii din jurul tău! În momentul în care începi să îi desconsideri, riști ca asta să se reflecte în comportamentul tău, în acțiunile tale și în ceea ce vei primi înapoi. Cu atât mai mult, devine dificil să îți recunoști imperfecțiunile și să le depășești, dacă te consideri pe tine perfect, iar pe ceilalți, nu. Și cazi într-o capcană în care vei găsi foarte mulți vinovați pentru toate lucrurile care nu funcționează și, implicit, foarte puține soluții. Pe termen lung, asta îți va îngreuna și mai mult comunicarea cu ceilalți, eficiența în muncă și bunăstarea în general.

Exersează această schimbare de atitudine, orientează-te spre a găsi soluții, nu vinovați și ține cont de faptul că toți oamenii sunt OK. Desigur, fiecare în felul său.

3. Succesul nu vine din noroc și nimic nu „ne este dat”. Tot ceea ce suntem este rezultatul deciziilor și acțiunilor noastre, iar tot ceea ce putem realiza ține de dorință și perseverență.

Pornind de la această idee, începe să îți definești obiective foarte clar și în concordanță cu ceea ce îți dorești să realizezi. Odată stabilite aceste obiective, canalizează-ți resursele spre a le atinge. Fă în mod constant și cu o consecvență impusă de tine, acțiuni care să te ducă spre rezultatele propuse. Caută să construiești ceea ce dorești să obții și dezvoltă comportamente constructive care să te conducă într-acolo.

Iar dacă îți dorești un lucru cu adevărat, gândește pozitiv și imaginează-ți acel lucru în cele mai mici detalii, alături de pașii pe care îți propui să-i urmezi.

În definitiv, avem în noi toate resursele pentru a reuși, iar dezvoltarea personală înseamnă să învățăm să le explorăm în propriul avantaj.

Nora Prutianu, psiholog 

Vezi si

O Femeie Puternică Este O Femeie Vulnerabilă

În societatea contemporană, conceptul de putere este adesea asociat cu invulnerabilitatea și lipsa de emoții. …